pirmdiena, 2019. gada 15. aprīlis

Mazais lielais iekšējais bērns


"Iekšējā bērna" jēdziens pēdējā laikā tiek arvien biežāk piesaukts publiskajā telpā - tas izskan gan psiholoģijas žurnālos, gan grāmatās, bet ģimenes psiholoģijas centrs "LĪNA" interesentiem pat piedāvā terapeitisku grupu "Ceļojums pie iekšējā bērna". Kas īsti ir tas mazais, niķīgais ķipars, kas īgņojas un pieprasa uzmanību ikreiz, kad sastopas ar netīkamu, biedējoši bērnības pieredzei līdzīgu atgadījumu? Vai ar to ir iespējams iepazīties, to izprast un pat sadraudzēties?
Nesen sadarbībā ar Zvaigzne ABC manās rokās nonāca terapeita Džona Bredšova grāmata "Atgriešanās pie sevis. Sava iekšējā bērna atgūšana un dziedēšana". Iepriekš jau biju lasījusi ļoti vērtīgu terapeitu Džona Frīla un Lindas Frīlas grāmatu "Pieaugušie bērni. Disfunkcionālo ģimeņu noslēpumi", kurā izanalizēti disfunkcionālu ģimeņu modeļi. Džona Bredšova grāmata pieskaras līdzīgiem jēdzieniem un to iztirzāšanai, vētījot dažādus bērna attīstības posmus - zīdaiņa, mazbērna, pirmsskolas, skolas vecuma un agras jaunības laiku.

Bredšova aprakstītais "ievainotais iekšējais bērns" ir tas pats "pieaugušais bērns", kas neapzināti pieauguša cilvēka ķermenī nēsā mazu cilvēku, kura vajadzības kaut kādā nozīmīgā dzīves posmā netika pamanītas un/vai  apmierinātas. Grāmatas mērķis nav meklēt skabargas vai baļķus vecāku, skolotāju un citu bērnam nozīmīgu cilvēku rīcībās, bet gan izprast nu jau pieaugušā bērna disfunkcionālo rīcību iemeslus (šajā gadījumā tās var būt daudzas un dažādas - ķīmisku vielu, attiecību u.c. veida atkarības, perfekcionisms, agresija, vēlme visu kontrolēt u.tml.) un mazināt tās. Viens no galvenajiem atzinumiem balstās uz pamatdomu, ka ģimenes, kurās pieaugušie neapzinās un ignorē paši savu "ievainoto iekšējo bērnu", vecāki nodod savu sāpju un ciešanu pieredzi bērniem. Atvases no vecākiem mantojumā saņem ne tikai vizuālās iezīmes un iedzimto veselību vai slimības, prasmes, gudrību un noteiktus rīcības modeļus, bet arī sāpīgu pasaules uztveri.
Līdzīga atziņa pieejama arī citos psiholoģijas izdevumos, taču Bredšovs lasītājam papildus piedāvā arī vairākus nozīmīgus praktiskus uzdevumus, kurus pacietīgi un mērķtiecīgi pildot, var satikt savu iekšējo bērnu. Tie ir dažādi testi, kas palīdz identificēt ievainotā bērna "vecumu" , vēstuļu rakstīšana un citi rakstiski paņēmieni, vairākas iedvesmojošas meditācijas.
Grāmata būs noderīga ikvienam, kas vēlas sastapties ar savu nereti novārtā atstāto iekšējo bērnu. Jo īpaši šī lasāmviela noderēs apņēmīgajiem, kas ne tikai vēlas paplašināt teorētiskās zināšanas par sevi un psiholoģiju, bet arī pilnveidoties, praktiski pildot dažādos Bredšova piedāvātos paņēmienus un uzdevumus.

1 komentārs:

  1. Katru dienu kļuva par cīņu, kad uzzināju par mana vīra lietu. Es nevarēju ēst, gulēt, strādāt vai kaut ko darīt, nedomājot par to. Mūsu laulība bija uz sliekšņa beidzas, es varētu justies tā. Es nolēmu izmēģināt mīlas burvestību Dr. Obodo kad es atklāju savu informāciju tiešsaistē, un es sāku gaidīt, lai redzētu rezultātus.

    Mazāk nekā vienu dienu viņš pilnīgi mainīja savu attieksmi pret mani un pārtrauca lietu tajā pašā dienā.

    Paldies tik Tik Tik Tik daudz Dr. Obodo. Tu esi pārsteidzošs!!ja jums nepieciešama palīdzība, sazinieties ar Dr.Obodo via
    E-pasts : templeofanswer@hotmail.co.uk
    Whatsapp: +(234) 815 542548-1

    AtbildētDzēst